papah

 
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II
  • Papa Ivan Pavao II

Majka Marija Krucifiksa Kozulić

 

 

 

 

 

Majka Marija Krucifiksa Kozulić

Majka Marija Krucifiksa Kozulić

(Kratki životopis)

(Rijeka, 20. IX.1852. – 29. IX. 1922.)


Utemeljiteljica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova

Majka Marija Krucifiksa Kozulić rođena je 20. rujna 1852. u Rijeci u uzornoj kršćanskoj i hrvatskoj obitelji iz Malog Lošinja. Sredinom prošloga stoljeća rod Kozulića bili su poznati brodovlasnici i kapetani. Marijin otac Ivan Matej Kozulić bio je brodovlasnik i kapetan duge plovidbe, a majka Katarina r. Supranić također iz veleposjedničke mornarske obitelji iz Velog Lošinja, bila je domaćica i posvetila se brojnoj obitelji.

Marija je u obitelji primila dobar kršćanski odgoj i naslijedila pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu. Već u ranom djetinjstvu pokazala je težnju za pobožnošću i dubljim duhovnim životom. Školovala se u Rijeci i Goriciji u Italiji. Bila je učiteljica zabavišta i glazbe i poznavala je više stranih jezika. Godine 1879. postala je članicom Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova u Trstu, koju je osnovao fra Arkanđeo iz Camerina, kapucin. Sve članice Udruge bile su franjevačke trećoredice. U Trstu je deset godina služila siromašne i napuštene djevojčice, poučavajući ih u vjeri i šireći pobožnost Presvetog Srca Isusova.

Godine 1889. Marija u Rijeci nastavlja pastoralno-karitativno i socijalno djelovanje kao ravnateljica istoimene Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova. Iako iz imućne obitelji, ljubila je posebno siromašne. U istom je gradu utemeljila 1895. Zavod Presvetog Srca Isusova za žensku mladež i dječji vrtić. To je bilo utočište za siromašnu djecu bez obzira na njihovu vjeru i narodnost

Tako je Marija kao zauzeta katolička laikinja, franjevačka trećoredica započela put koji je vodio osnutku redovničke zajednice. Napisala je pod vodstvom kapucina fra Arkanđela iz Camerina, Pravila i konstitucije za Kćeri Presvertog Srca Isusova, koje će se brinuti za odgoj i obrazovanje siromašne djece i ženske mladeži. Konstitucije je odobrio senjsko-modruški biskup Antun Maurović, 6. srpnja 1899. godine Tako je u Hrvatskoj osnovana nova redovnička zajednica posvećena Presvetom Srcu Isusovu. Marija je obukla redovničko odijelo i položila svete zavjete uzevši ime Krucifiksa (Raspeta), 8. svibnja 1904. godine.

Utemeljiteljica je udahnula svojoj Družbi kristocentričnu i marijansku duhovnost. Bila je prava majka brojne djece: siročadi, siromaha i napuštenih. Ostvarujući svoje djelo prošla je kroz mnoge kušnje, živeći od vjere i suobličujući se Kristu Raspetom. Odlikovala se posebno euharistijskom pobožnošću i sav svoj život i djelovanje i svoju Družbu stavila je pod zaštitu Bezgrješne Djevice, koju je osobito štovala.

Umrla je na glasu svetosti 29. rujna 1922. u Rijeci govoreći: Rado ostavljam zemlju jer sam izvršila svoje poslanje. Godine 1920. zbog društveno-političkih prilika u gradu Rijeci Družba se podijelila na talijansku i hrvatsku zajednicu. Družba sestara Presvetog Srca Isusova, s Kućom maticom u Rijeci, dobila je papinsko odobrenje 9. srpnja 1992. od Njegove svetosti pape Ivana Pavla II.

Danas oko 120 duhovnih kćeri Majke Marije Krucifikse Kozulić djeluje u pet biskupija u Hrvatskoj i Italiji sljedeći karizmu svoje Utemeljiteljice.

Vjerujemo da je ona zbog svoga djela i kreposna života proslavljena kod Boga i molimo i nadamo se da će ona uskoro biti uzdignuta na čast oltara. Stoga je za nju pokrenut postupak za proglašenje blaženom i svetom.Molitva za proglašenje blaženom


Gospodine Bože,
Ti si odabrao
Majku Mariju
Krucifiksu Kozulić
da širi ljubav Tvoga
božanskog Srca
među malenima
i najpotrebnijima.
Proslavi svoju odabranicu
čašću oltara
da nam bude primjer
i zagovornica
na našem životnom putu
i radu za rast
Tvoga kraljevstva na zemlji.

Ponizno Te molim
da mi po njezinu zagovoru
udijeliš milost
za koju Te sada
posebno molim ...

Po Kristu Gospodinu našem.
Amen.

Oče naš, Zdravo Marijo,
Slava Ocu ...


 

s. Dobroslava Mlakić SCJ


Nedjeljna biblijska poruka

framate vlcvinkopilicfront

Fra Mate Tadić
OFM

vlč.
Vinko Pilić

 

Misao dana
24-01


Odluka kardinala Bozanića o postu i nemrsu

Pročitaj više

Vrijeme kroz godinu

Pročitaj više

Kvatre

Pročitaj više

150 razloga zašto sam katolik

Pročitaj više

Dr. Gloria Polo: Svjedočanstvo

Pročitaj više

77 milosti koje primamo po svetoj Misi

Pročitaj više

Strast za molitvom

Pročitaj više

Duhovno-ljubavna poezija i proza

Pročitaj više


Nad Domovinom bdijmo,

za Domovinu Boga molimo

da nam čuva našu jedinu Domovinu Hrvatsku!

 

Najave

Najave duhovnih događanja

Pročitaj više


Važni linkovi


Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2017. godine Pročitaj više

Rezolucija Vijeća Europe za zaštitu kršćana Pročitaj više

Liturgija dana - Hrvatski institut za liturgijski pastoral Pročitaj više

Sažetak nove Papine enciklike Pročitaj više

Amoris Laetitia-sažetak Papine apostolske pobudnice Pročitaj više

Priopćenje Nadbiskupskog duhovnog stola 23.06.2015. Pročitaj više

 
185806

Izrada web stranica - ilstudio